BMW 330i 3 (E92) olajszűrő és motorolaj csere [ÚTMUTATÓ AUTODOC]
BMW 330i 3 (E92) olajszűrő és motorolaj csere [ÚTMUTATÓ AUTODOC]


Szükséges szerszámok:
Univerzális tisztítóspray
17 számú csavarbehajtó bit Olajszűrő leszedő 86-16F
Racsnis kulcs
Nyomatékkulcs
Lapos Csavarhúzó Tölcsér
Olajleeresztő tálca
Mikrószálas kendő
Sárvédő takaró 1. Csavarja ki az olajszűrő csavart. 2. Csavarozza ki a szűrőház fedelet a régi szűrőbetéttel együtt. Használja a 86-16F dugókulcsot.
Használjon racsnis kulcsot. 3. Készítsen elő egy tartályt a régi olajszűrőnek. 4. Távolítsa el az olajszűrőt. 5. Helyezze a régi olajszűrőt a tartályba. Az AUTODOC javasolja:
Emelje fel a tartályt. Az olajszűrő eltávolítása után az olaj azonnal el kezd folyni a nyílásból. 6. Fedje le az olajszűrő házat egy mikroszálas törlővel, hogy ne kerüljenek idegen tárgyak és szennyeződések a rendszerbe. 7. Emelje fel az autó egy emelővel, vagy álljon a szerelőaknára. Az AUTODOC javasolja:
Az autónak vízszintesben kell lennie, ha ferdén áll, a leeresztő csapnak a legmélyebb ponton kell lennie.
Minden munkát leállított motor mellett kell végezni. 8. Csavarja ki a leeresztő dugó zárófedél rögzítőjét.
Használjon lapos csavarhúzót. 9. Távolítsa el a leeresztő dugó zárófedelet. 10. Helyezzen egy legalább 7 literes olajtartályt az olajlevezető nyílás alá. 11. Csavarozza ki a leeresztő dugót.
Használja a következő méretű csavarbehajtó fejet: 17.
Használjon racsnis kulcsot. 12. Eressze le a használt olajat. Az AUTODOC javasolja:
Vigyázat! Az olaj forró lehet.
Várjon addig, amíg az olaj teljesen kiürült a leeresztő nyílásból. 13. Tisztítsa meg az olajteknő leeresztő nyílás területét. 14. Csavarja be az új leeresztő csavart, és húzza meg.
Használja a következő méretű csavarbehajtó fejet: 17. Használjon nyomatékkulcsot.
Húzza meg 30 Nm nyomatékkal. 15. Tisztítsa meg az olajteknő leeresztő nyílás területét.
Használjon univerzális tisztítósprayt. 16. Szerelje fel a leeresztő dugó zárófedelet. 17. Csavarja be a leeresztő dugó zárópanel rögzítőjét.
Használjon lapos csavarhúzót. 18. Engedje le az autót. 19. Csatlakoztassa le az olajszűrőt a szűrőfedélről. 20. Távolítsa el a régi tömítőgyűrűket a szűrőfedélből.
Használjon lapos csavarhúzót. 21. Tisztítsa meg az olajszűrő ház kupakját.
Használjon univerzális tisztítósprayt. 22. Szerelje be az új tömítőgyűrűket, és az új olajszűrőt a helyére a szűrőfedélre. Figyelem!
Ellenőrizze a szűrő megfelelő behelyezését. Ne cserélje fel az alkatrész oldalait. 23. Vegye le a mikroszálas törlőt az olajszűrő házról. 24. Kenje meg az új szűrő gumitömítését egy kis friss olajjal. 25. Csavarja az új szűrőt a helyére. 26. Szerelje fel az új olajszűrő ház fedelet és rögzítse.
Használja a 86-16F dugókulcsot. Használjon nyomatékkulcsot.
Húzza meg 25 Nm nyomatékkal. 27. Vegye le az olajszűrő kupakot.
Helyezze be a tölcsért. 28. Öntsön a szűrőn keresztül olajat a motorba.
A szükséges olajmennyiség: 6.5 l. Az AUTODOC javasolja:
A gyártó ajánlásának megfelelő olajat használja. 29. Ellenőrizze az olajszintet a nívópálca segítségével. Töltsön még be olajat, ha szükséges.
Figyelem!Az olajszintnek a „Min” és „Max” jelölések között kell lennie. 30. Húzza meg az olajbeöntő kupakot. 31. Járassa pár percig a motort.
Miután az olajnyomás figyelmeztető jelzés kialszik, állítsa le a motort. 32. Állítsa le a motort, majd 5 perc múlva ellenőrizze az olajszintet nívópálcával, és töltsön még be olajat, ha szükséges. Figyelem!
Az olajszintnek a „Min” és „Max” jelölések között kell lennie. Győződjön meg arról, hogy az olajbeöntő kupak megfelelően meg van húzva.
Ellenőrizze a leeresztő nyílás menetes csavarját és az olajszűrő tömítés zártságát. Húzza meg ezeket óvatosan, amennyiben szükséges.
Ne feledje, hogy az olajnyomás figyelmeztető lámpa, amely a kenési rendszer nem megfelelő nyomását jelzi, a szokásosnál hosszabb ideig lehet bekapcsolva. Néhány másodperccel később az olaj kitölti az összes csatornát, és kialszik a fény. A környezetszennyezés elkerülése érdekében a használt olajszűrőt adja le a megfelelő hulladékgyűjtő helyen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *